Voetreflexzonemassage

Ruim 3000 jaar geleden werd voetreflexzonemassage (VZR) als therapie al toegepast in landen als Egypte, China en India. Reeds toen had men ontdekt dat via reflexpunten op de voeten de organen en weefsels van het lichaam op een positieve manier beïnvloed kunnen worden. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ingeschakeld.

De indeling van de orgaanzones op de voeten komt overeen met de indeling van de organen in het lichaam. Die verbinding loopt via zenuwbanen en meridianen (energiebanen). Door massage van deze reflexzones vindt er een reactie plaats in het overeenkomstige gebied. Voetreflextherapie is een effectieve therapeutische voetmassage. Als iemand ziek is of uit balans, dan zijn vaak de energiekanalen geblokkeerd. Met voetreflextherapie kunnen blokkades worden opgeruimd en kan de energiestroom weer op gang gebracht worden. Bij voetreflexzonemassage is de kracht van het contact maken een belangrijk punt.

Voetreflextherapie kan onder andere verlichting geven of helpen bij stress, nek- en schouderklachten, vermoeidheid, slapeloosheid, burnout, depressie, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, overgangsklachten en innerlijke onrust. Een voetreflexmassage bevordert o.a. de doorbloeding, de hormoonfuncties, lymfedoorstroming, afvoer van afvalstoffen en energiedoorstroming. Het is geschikt voor iedereen die lichaam en geest in balans wil houden of brengen. Ook als er geen sprake is van specifieke klachten: een voetmassage geeft pure ontspanning en is zeer weldadig.

Voetreflexzonetherapie is een natuurlijke vorm van genezen en dient ter ondersteuning van de reguliere gezondheidszorg, nooit ter vervanging.

Comments are closed.